Free cookie consent management tool by TermsFeed

Wat is lactoferrine? Alles wat je moet weten

Je lichaam is een krachtige machine. Maar soms kan zelfs de krachtigste machine tijdelijk of zelfs op de lange termijn wel wat extra ondersteuning gebruiken. Is dit bij jou het geval? Dan kan het een goed idee zijn om je eens te verdiepen in de werking van lactoferrine. Dit is een krachtig eiwit dat je lichaam ondersteunt bij het opsporen en opruimen van ziektekiemen. Oftewel: het is een essentiële strijdkracht in je afweersysteem die ervoor zorgt dat je minder snel en minder vaak ziek wordt. Ben je al ziek? Dan zorgt lactoferrine ervoor dat het leger van je lichaam indringers doeltreffend te lijf gaat. Je lichaam haalt lactoferrine uit voedingsmiddelen, maar je kunt het ook innemen in de vorm van supplementen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over lactoferrine: wat het is, welke werking het precies heeft in je lichaam en waar je aan moet denken als je overweegt om deze krachtige ziektebestrijder bij te gaan slikken in de vorm van supplementen.

Wat is de werking van lactoferrine?

Lactoferrine is een enzym. Enzymen zijn speciaal samengestelde eiwitten die ervoor zorgen dat bepaalde reacties in een lichaam plaatsvinden of versneld worden. Ieder type enzym heeft een andere samenstelling met een specifiek takenpakket dat daarbij hoort. Zo speelt lactoferrine een belangrijke rol bij de ziektebestrijding in ons lichaam. Het spoort ziektekiemen in het lichaam op en remt ze af óf activeert andere enzymen die de ziektekiemen vervolgens te lijf gaan. Op deze manier voorkomt en bestrijdt lactoferrine ontstekingen in je lichaam. Het enzym is onderdeel van het humorale component van ons afweermechanisme. Het heeft een antibacteriële en antivirale werking, gaat allergieën tegen en is een krachtige antioxidant. Lactoferrine heeft bovendien ook een positief effect op het aanmaken van nieuw weefsel en stimuleert een gezonde samenstelling van de darmflora. Een belangrijke taak: een evenwichtige samenstelling van de darmflora is namelijk van essentieel belang voor een goede weerstand en voor je algehele gezondheid.

Waar komt lactoferrine in voor?

Lactoferrine komt van nature voor in voedingsmiddelen en komt dan ook via onze voeding in ons afweersysteem terecht. Koemelk staat bijvoorbeeld bekend om de hoge concentratie lactoferrine. In een glas melk van 250 milliliter zit bijvoorbeeld al gauw zo’n 25 milligram van deze krachtige ziektebestrijder. Maar ook in paardenmelk vind je hoge concentraties lactoferrine. De allerhoogste concentratie lactoferrine vind je in colostrum. Dat is de moedermelk die een moeder de eerste dagen na de geboorte van haar kindje aanmaakt. Na de eerste dagen neem de hoeveelheid lactoferrine in de moedermelk weer af. Er zit dan nog steeds lactoferrine in, maar in een minder hoge concentratie. Dit is overigens niet alleen bij mensen het geval. Ook bij andere diersoorten is de concentratie lactoferrine in de melk het hoogste vlak na de geboorte: hét moment dat het afweersysteem van het kroost flink geboost moet worden om bestand te zijn tegen de grote variëteit aan ziekteverwekkers in de buitenwereld.

Waar wordt lactoferrine voor gebruikt?

Omdat lactoferrine zo belangrijk is voor de weerstand, wordt het vaak gebruikt om ziektes te voorkomen. Preventief gebruik is dus veelvoorkomend, maar het wordt ook gebruikt als aanvullende behandeling voor infectieziekten die ook op andere manieren behandeld worden, bijvoorbeeld met medicatie. Bij luchtweginfecties, keelontstekingen, maagzweren en infecties aan de darmen kan lactoferrine een positieve bijdrage leveren aan een spoedig herstel. Maar ook bij huidinfecties en een gewone griep helpt lactoferrine je lijf om sneller en krachtiger te herstellen. Lactoferrine wordt ook vaak toegevoegd aan tandpasta. Hierdoor krijgt de tandpasta een antibacteriële en antivirale werking, wat helpt om je gebit en je mond in optimale conditie te houden. Lactoferrine speelt ook een rol bij het vormen en het gezond houden van je botten.

Niets gevonden.

Wanneer moet je extra lactoferrine innemen?

Als je je afweersysteem een extra steuntje in de rug wilt geven, dan kun je supplementen met lactoferrine gebruiken. Het is wel goed om hierbij voor ogen te houden dat supplementen natuurlijk altijd een aanvulling zijn op een gezonde en evenwichtige voeding. Supplementen kunnen een gezonde voeding en een gezonde leefstijl alleen ondersteunen, niet vervangen. Supplementen waar lactoferrine in zit, neem je oraal in. Je kunt ze ook gebruiken om te gorgelen als je last hebt van ontstekingen in je mond of in je keel. Het gorgelen helpt je lijf ter plekke om de ontsteking snel en grondig op te ruimen.

Welke supplementen met lactoferrine zijn het beste?

Als je een supplement met lactoferrine gaat uitzoeken, is het belangrijk om te kiezen voor een hoogwaardig product. Alleen dan weet je zeker dat je de beste ondersteuning voor je lijf in huis haalt. Volgens de richtlijnen van de Europese Unie moet een supplement op z’n minst 95 procent lactoferrine bevatten om als hoogwaardig aangemerkt te worden. Deze informatie zou je in principe op de verpakking moeten kunnen vinden, maar neem bij twijfel altijd even contact op met de fabrikant.

Wat zijn de mogelijk positieve effecten?

Het slikken van lactoferrine als voedingssupplement kan je immuunsysteem versterken. Dit betekent dat je beter bestand bent tegen bacteriën, virussen en andere indringers. Oftewel: je wordt minder snel ziek en bestaande infecties en ontstekingen ruim je sneller op. Maar ook op bedreigingen die niet van buitenaf maar van binnenuit komen, kan lactoferrine een positief effect hebben. Het wordt dan ook vaak ingenomen als supplement bij auto-immuunproblemen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan eczeem, psoriasis en acne. Omdat lactoferrine een gezonde samenstelling van de darmflora bevordert, is het bovendien goed mogelijk dat je door het innemen van supplementen een verbetering in je algehele gezondheid ziet. De darmflora hebben immers een enorme impact op de gezondheid van je totale lichaam en dus op hoe jij in je vel zit.

Wat is een juiste dosering?

Als je lactoferrine bij gaat slikken als extra ondersteuning voor het immuunsysteem, is een dosering tussen de 100 en de 300 mg het meest gangbaar. Wil je het gebruiken om acute infecties en ontstekingen tegen te gaan, wordt vaak gekozen voor doseringen tussen de 2000 en de 2500 mg per dag. Bij andere behandelingstrajecten zijn nog hogere doseringen effectief gebleken. Voor je met hoge doseringen aan de slag gaat, is het altijd aan te raden om een gekwalificeerde arts of andere specialist te raadplegen.

Welke bijwerkingen heeft lactoferrine?

De meeste mensen krijgen geen last van bijwerkingen als ze extra lactoferrine innemen. In principe tolereert het lichaam de supplementen goed. Sommige mensen kunnen last krijgen van diarree. Bij hoge doseringen melden gebruikers in enkele gevallen huiduitslag, koude rillingen, problemen met de stoelgang en oververmoeidheid. Voor hoever bekend zijn er geen medicijnen die niet samengaan met lactoferrine en zijn er ook geen voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je de supplementen gebruikt.

lactoferrine LOGO