Free cookie consent management tool by TermsFeed

Lactoferrine: Griep en virusremmers

De Nederlandse overheid besteld jaarlijks 5 miljoen anti-virale kuren tegen griep. In de praktijk blijkt ook extra vitamine C een goede virusremmer te zijn. Er is ook een krachtig alternatief: lactoferrine.

DOOR: P. J. VAN DER SCHAAR EN R.B PAHLPLATZ

Internationaal Biomedisch Centrum, Leende
Samenvatting van een artikel in www.ortho.nl

Lactoferrine een alleskunner

Lactoferrine blijkt een van de meest indrukwekkende voedingssupplementen van de  laatste tijd te zijn. Het is afkomstig uit de wei van de melk. Van wei was al bekend dat deze werkzaam is in de aanvullende behandeling van kanker en HIV en een aantal andere aandoeningen. In de sportwereld wordt wei wel aangewend om het energieniveau van atleten te verhogen. Wei is een van de twee voornaamste eiwitten die in melk gevonden worden.

Ijzertransport

Lactoferrine is een glycoproteïne dat behoort tot de ijzertransportfamilie, zoals transferrine. De belangrijkste activiteiten van lactoferrine kunnen onderscheiden worden in immuunmodulerende, antivirale, antitumorale, antibacteriële en anti-inflammatoire én antioxidatieve eigenschappen.

Immuunmodulatie

Lactoferrine kan worden beschouwd als de eerste verdedigingslinie in het menselijke lichaam. Hoewel het een bestanddeel is van de moedermelk wordt lactoferrine ook in alle secreties van slijmvliezen aangetroffen zoals speeksel, tranen, secreties van bronchi, neus, gal en pancreas.  Lactoferrine is bijvoorbeeld te vinden in de mondholte, waar het in direct contact komt met pathogene virussen, bacteriën, etc. Deze worden dan gedood of hun activiteit wordt sterk onderdrukt.

Gezondere darm

Lactoferrine blijkt in het bijzonder een rol te spelen in de gezondheid en het functioneren van de darm. Het is vastgesteld dat het zeer duidelijk de ontstekingsverschijnselen vermindert in aandoeningen als Inflammatory Bowel Disease. De darm kan grofweg worden gezien als een ecologisch systeem met een balans tussen ‘slechte’ en ‘goede’ microflora.

Slechte bacteriën en Lactoferrine

Een overmaat aan ‘slechte’ bacteriën kan talrijke ernstige aandoeningen veroorzaken waardoor grote aantallen pro-inflammatoire mediators kunnen vrijkomen. Deze kunnen in het gehele lichaam problemen veroorzaken. Ingenomen lactoferrine blijkt een dramatische toename van groei van de goede microflora te bewerkstelligen, zoals bifidus. Tegelijkertijd ontstaat een afname van de hoeveelheid slechte bacteriën, zoals de E.coli, Streptococcus, Clostridium en andere.

Antivirale effecten Lactoferine

Lactoferrine blijkt zowel direct als indirect verschillende virussen te remmen. Het remt direct door het binden van de virale receptorplaatsen, en voorkomt zodoende dat het virus gezonde cellen infecteert.

Waarom lactoferrine?